З 21 травня регулятор скасував обмеження на встановлення готівкового курсу валют та при розрахунках карткою за кордоном.

Зняття обмежень готівкового курсу купівлі-продажу валют банками необхідно для того, щоб обмежити спекуляції та зберегти міжнародні резерви. Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Центробанк зазначає, що курс до долара залишається фіксованим – 29,25 гривні. Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками у безготівковому сегменті валютного ринку. Банки й надалі мають проводити такі операції з перевищення офіційного курсу до +1%.

"Таким чином, імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, близьким до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку, НБУ закриває його продажем валюти з міжнародних резервів", – йдеться у повідомленні.

Другим сегментом валютного ринку є готівка, на якій банки можуть продавати готівкову валюту тільки в тому обсязі, в якому раніше купили її у населення. Але, незважаючи на обмеження НБУ, зараз на готівковому ринку здебільшого купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування "сірого" імпорту, що не належить до критичного, а також переведення заощаджень в іноземну валюту.

"Жодний із цих напрямків не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни", - кажуть у НБУ. Тому центробанк не витрачає дефіцитних міжнародних резервів для згладжування коливань у цьому сегменті ринку.

Як повідомлялося, з 21 травня НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти, а також зняв обмеження на курс, за яким банки списують із карток кошти у гривні для безготівкових розрахунків або зняття коштів із карток за кордоном.

Регулятор пояснює рішення тим, що це вирівнює умови для банків порівняно з обмінниками, що сприятиме підвищенню ефективності готівкового ринку та зменшенню коливань курсу на ньому. Крім того, курси валюти для тих, хто тимчасово перебуває за кордоном і курси купівлі готівкової валюти для громадян, що залишаються в Україні, таким чином зблизяться.

Ці кроки також мають на меті обмежити "картковий туризм". У НБУ кажуть, що значна частина операцій із гривневими картками за кордоном – це зняття готівки з банкоматів. Помітна частина цієї готівки потім повертається в Україну та потрапляє на нелегальний готівковий ринок.

"Тобто де-факто дефіцитні валютні ресурси можуть витрачатися на непріоритетні для воєнного часу потреби, що зараз дуже важливо мінімізувати", - заявляють у НБУ.

Там стверджують, що нові умови роботи ринку дозволять "запобігти непродуктивному виведенню капіталу та захистити міжнародні резерви України"