Багатонаціональні військові навчання «Сі бриз-2021» переходять в активну фазу – відзавтра кораблі України, США та інших країн-партнерів продовжать тренування у міжнародних водах Чорного моря, передає УНН із посиланням на "Радіо Свобода".

Так, сьогодні в Одесі військові продемонстрували роботу протидиверсійного підрозділу ВМС ЗСУ на борту судна “Балта”, а також спільну боротьбу за живучість корабля екіпажів румунського та болгарського суден.

Також журналістам продемонстрували спорядження та озброєння британського патрульного корабля HMS Trent і американського ракетного есмінця USS Ross.

“Сьогодні ми побачили остаточне приготування морського компоненту до проведення активної фази навчання. Зараз триває так звана предпоходова підготовка кораблів і останні приготування до виконання поставлених завдань”, — заявив Олексій Доскато, керівник навчань Sea Breeze-2021 з українського боку.

Перебіг тренувань прокоментував також представник Шостого флоту США Кріс Ровлі.

“Сценарій, який ми відпрацьовуємо, є дуже поширеним під час тренувань у військово-морських силах різних країн. Навчання має оборонний характер, в нас є з’єднання кораблів і ми відпрацьовуємо елементи протиповітряної оборони, протичовнової оборони, операції з огляду суден порушників”, — сказав Ровлі.

28 червня в акваторії Чорного моря стартували великі військово-морські навчання Sea Breeze - 2021. Співорганізаторами цих багатонаціональних навчань виступають Україна та США.

Цього року навчання серії "Sea Breeze" є наймасштабнішими, про що свідчить рекордна кількість країн-учасниць, вони триватимуть з 28 червня по 10 липня в місті Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших районах нашої країни. Участь беруть близько 30 кораблів, катерів і суден, понад 30 літаків і вертольотів, до 5000 особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки.

На тлі навчань Sea Breeze Росія у вівторок, 29 червня, вже провела в окупованому Криму власні маневри - навчальну перевірку бойової авіації і засобів ППО.