Детектив "під прикриттям" виконував роль представника іноземної промислової компанії. Нардеп попросив передати йому через посередника неправомірну вигоду.

Детективи НАБУ при процесуальному керівництві прокурорів САП повідомили народному депутату і його посереднику про відкриття для ознайомлення матеріалів справи про отримання неправомірної вигоди. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"Влітку 2020 року Національне бюро отримало оперативну інформацію про існування організованої групи, учасники якої отримують неправомірну вигоду за використання законних повноважень народних депутатів України. Для встановлення усіх учасників злочинного угруповання та оперативного документування їхньої діяльності НАБУ розробило спеціальну операцію з розкриття злочинної діяльності організованої групи і включення в її склад детектива "під прикриттям", - ідеться в повідомленні.

Детектив "під прикриттям" виконував роль представника іноземної промислової компанії. Познайомившись із одним з учасників угруповання, детектив повідомив йому, що умовою інвестування в Україну є прийняття низка законодавчих ініціатив про надання підприємствам, що здійснюють утилізацію сміття, "зеленого тарифу" на продаж електроенергії та іншого нормативного регулювання діяльності підприємства.

"За даними слідства, після цього учасник злочину познайомив детектива з народним депутатом України. Під час наступних зустрічей народний обранець попросив передати йому через посередника неправомірну вигоду в сумі 13 тисяч доларів США за внесення пропозицій до проекту Закону України Про управління відходами і надалі ще 200 тисяч доларів США для підкупу народних депутатів - членів відповідного комітету Верховної Ради України", - повідомляє НАБУ.

 

На початку серпня детектив "під прикриттям" передав першу частину неправомірної вигоди посереднику. 26-27 серпня співучасники планували отримати наступну частину коштів. Однак НАБУ було змушене припинити подальше виконання спеціального завдання, оскільки учасники злочину були поінформовані про документування їхньої діяльності, одночасно змінивши свої номери операторів мобільного зв'язку.

НАБУ і САП повідомили посереднику про підозру в передачі неправомірної вигоди 10 вересня 2020 року (ч.5 ст.27, ч.4 ст.368 КК України). Самому ж нардепу пізніше - 17 вересня, після підписання підозри Генеральним прокурором.