Понад 30% українців вважають, що надання Україні озброєння від США та країн-членів НАТО найімовірніше провокує Росію на агресію.

Про це свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, інформує УНН.

"Надання Україні озброєнь та проведення спільних військових навчань зі США та країнами-членами ЄС і НАТО скоріше стримуватимуть агресію Росії – так вважають 48% опитаних. Протилежної думки – що це радше провокуватиме Росію – дотримуються 33%", — ідеться у повідомленні.

На заході та в центрі більшість (69% та 51%, відповідно) бачать надання Україні зброї засобом стримування Росії. А от на півдні та сході відносна більшість (47,5% і 49%, відповідно) схильні вважати, що такі навчання і озброєння України будуть більше провокувати Росію до агресії, а третина жителів цих макрорегіонів (по 33%) думають, що це буде Росію стримувати.

Для миру на Донбасі потрібно йти на компроміси, але далеко не на всі – така думка продовжує превалювати у громадській думці від початку конфлікту. Сьогодні так думають 50% опитаних. Порівняно з травнем минулого року прихильників вибіркових компромісів дещо побільшало (було 46%). Така думка переважає серед виборців ключових політичних партій: "Слуга народу" (53%), "Батьківщина" (53%), "Сила і честь" (57%), "Європейська солідарність" (45,5%), ОПЗЖ (51%) та "Наші" (51%).

Тих, хто готовий до миру за будь-яку ціну, – абсолютна меншість (15%). А от у тому, що миру можна досягти лише з позиції сили, коли одна зі сторін переможе, переконані 20%.

В регіональному розрізі орієнтація на вибіркові, а не на будь-які, компроміси переважає у всіх макрорегіонах України. Найбільша підтримка будь-яких компромісів фіксується на Сході (27%, а вибіркові компроміси – 46%). А от найчисельніша частка тих, хто вважає, що мир можливий лише в разі воєнної перемоги однієї зі сторін, – на заході (30,5%).

Опитування провели з 17 до 22 грудня 2021 року в усіх регіонах України, окрім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитали 2018 респондентів віком від 18 років.

Теоретична похибка вибірки – 2,3%.