Омбудсмен Дмитро Лубінець відвідав звільнених з полону захисників і зазначив, що окупанти катували, здійснювали психологічний тиск та карали голодом українців.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, передає УНН. 

За словами Лубінця, звільнені захисники проходять процедуру відновлення.

"У них все є, всім забезпечені. Держава про це потурбувалась. Розміщені в різних місцях. У першу чергу чим ми займаємось - це відновлення їх медичного стану та психологічного стану. Є деякі моменти юридичного характеру, якими ми так само системно займаємось. Це відновлення документів, швидке відновлення банківських карток. Щоб отримати і фінансування, заробітні плати, які накопичились за весь цей час. Окреме питання - психологічна підтримка. Працюють психологи... Думаю, що росіяни робили все, щоб хлопців та дівчат зламати. У них нічого не вийшло. Всі налаштовані позитивно, по бойовому. Всі вірять в нашу перемогу", - зазначив омбудсмен.

Він такоє зауважив, що під час візиту до звільнених полонених усім ставив запитання: "Чи бачили вони представників МК ЧХ? Як з ними поводились російські окупанти?"

"І тут в нас починаються проблеми, бо жодного разу, жодний звільнений за весь час перебування у полоні не побачив представника комітету МК ЧХ, що вже є порушенням з боку рф Женевських конвенцій. Там само ми фіксуємо, що практично до всіх були застосовані тортури, фізичне насильство, психологічне насильство. Тому ми по кожному факту юридично відпрацьовуємо і це стане однією складовою міжнародного кримінального трибуналу, який, я сподіваюсь, врешті запустить юридична міжнародна спільнота", - сказав Лубінець.

У своєму Telegram-каналі омбудсмен додав, що умови утримання українських захисників було жахливі.

"росія порушує кожну статтю Женевських конвенцій: катує, здійснює психологічний тиск, карає голодом та відсутністю доступу до медичної допомоги", - резюмував він.

21 вересня відбувся великий обмін полоненими. Він пройшов у декілька етапів і у дуже різних локаціях. З російського полону ми повернули 215 людей.

Глава Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив, що Віктор Медведчука передали рф в обмін на 200 українських героїв. Більше того, Володимир Зеленський повідомив, що Україна звільнила з російського полону 10 іноземних громадян.