Постанова дозволить бізнесу з 9 липня купувати валюту та імпортувати будь-яку товарну продукцію.

 

Уряд скасував ухвалу про перелік товарів критичного імпорту, для яких дозволено купувати валюту на міжбанку. Водночас залишається заборона на імпорт послуг. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Постанова дозволить бізнесу з 9 липня купувати валюту та імпортувати будь-яку товарну продукцію.

 

Однак обмеження на купівлю валюти та перекази для імпорту послуг зберігатимуться. Підприємства зможуть імпортувати лише ті послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, що входять до переліку, затвердженого постановою КМУ № 761.

 

Зазначається, що станом на початок липня перелік товарів критичного імпорту містив близько 90% товарів, імпортованих до війни.

 

"З огляду на це, за оцінками Нацбанку, відповідне послаблення не викличе суттєвого додаткового тиску на валютний ринок. Натомість це покращить умови ведення підприємницької діяльності в Україні, оскільки бізнес матиме можливість купувати всю необхідну продукцію для виробничого процесу", - йдеться у повідомленні.

 

Також НБУ з 9 липня розширює терміни розрахунків щодо експортно-імпортних операцій зі 120 до 180 днів. Рішення прийнято в умовах логістичних проблем під час експорту та імпорту продукції, що виникли через війну.

 

Крім того, з метою зниження тиску на валютному ринку Нацбанк знижує з 10 до двох робочих днів термін використання купленої для розрахунків валюти резидентами з 11 липня 2022 року.

 

Відповідне обмеження не поширюється, зокрема, на купівлю валюти:

  • для проведення резидентами мобілізаційних та інших заходів, визначених законами України, що регулюють відносини у сферах забезпечення національної безпеки та оборони;
  • державними органами, уповноваженими згідно із законодавством України здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність чи досудове розслідування;
  • Державною казначейською службою України;
  • на підставі окремих рішень Національного банку приймаються на підставі звернень Кабінету Міністрів України, міністерств, Ради національної безпеки та оборони України, Служби безпеки України.