Посадовці ЧАЕС підробили документи і заволоділи державними коштами на суму понад 3 млн гривень.

Посадовці Чорнобильської АЕС брали участь у схемі незаконного вивезення радіоактивних матеріалів з території підприємства. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

За інформацією відомства, керівники приватного підприємства у 2015-2016 роках уклали договір з Державним спеціалізованим підприємством Чорнобильська АЕС, за умовами якого підприємець мав надати послуги з демонтажу, переробки і звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій машинного залу 1-го блоку Чорнобильської АЕС на останньому етапі процесу поводження з радіоактивними матеріалами.

"Після демонтажу радіоактивних труб машинного залу 1-го блоку Чорнобильської АЕС загальною масою 391,5 тонн підприємець фактично не провів роботу з деактивації труб. А посадові особи підприємства підробили документи про їхнє звільнення від регулюючого контролю, заволодівши державними коштами на загальну суму понад 3 млн гривень", – наголошується у повідомленні.

У прокуратурі додали, що після цього заражені іонізуючим випромінюванням матеріали було вивезено з території зони відчуження ЧАЕС та надалі передано третім особам.

На цей час одному з керівників приватного підприємства повідомлено про підозру у привласненні майна шляхом зловживання службовою особою службовим становищем в особливо великих розмірах, передачу радіоактивних матеріалів без передбаченого законом дозволу (ч.5 ст.191, ч.3 ст.265, ч.2 ст.366 КК України).