Підприємці просять звільнити нардепа з посад секретаря Нацради Відновлення та податкового комітету Ради.

Український бізнес звернувся до президента Володимира Зеленського із проханням звільнити з посади секретаря Нацради Відновлення та податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева. Про це йдеться у відкритому листі підприємців, пише Економічна правда.

Його метою називається привернення уваги президента до "катастрофічних помилок або свідомої руйнації економіки України з боку деяких чинних представників влади".

Зазначається, що через війну 49% підприємств не працюють (або майже зупинені), але за останній місяць перезапущено майже чверть малого та середнього бізнесу.

Водночас бізнес акцентує увагу на тому, що через деякі ризики, зокрема "економічну неволю", близько 10% підприємців уже почали проводити релокацію за кордон.

Представники бізнесу нагадали, що Україна посідає 130 місце у рейтингу економічної свободи, що є ілюстрацією непривабливості країни для ведення бізнесу.

"Саме це заважає Україні зробити прорив. Сплата податків в Україні вимагає в 1,5 рази більше часу, ніж у середньому у світі. Контрабанда, яка неможлива без "кришування". А запровадження цифрової митниці дивним чином провалюється... Вас намагаються переконати в необхідності піднімати податки або збільшувати частку держави в економіці, щоб збільшити обороноздатність або піклування про громадян, але це або свідома брехня, або фатальна помилка!"- йдеться у зверненні до Зеленського.

У свою чергу підприємці надають своє бачення відновлення економіки. Вони вважають, що зростання економіки прискорить системне, а не тимчасове зниження податків, і навіть зменшення державного апарату. "Сумарно держава отримуватиме більше податків і бюджет буде достатнім для збільшення соціальних стандартів та можливості держави турбуватися про громадян", - йдеться у листі.

За словами бізнесу, "уособленням регресивного, популістського соціалістичного підходу є голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев".

"Він є послідовним противником економічної свободи, прихильником жорсткішого державного регулювання та придушення підприємницької ініціативи, що робить нашу діяльність неможливою", - сказано у зверненні.

"Наукові праці та професійна діяльність пана Гетманцева свідчать, що він є активним прихильником марксистських, соціалістичних ідей та радянського способу життя, противником ринкової економіки та пов'язаних з нею прав та свобод, що йде у розріз інтересам України. Дії пана Гетманцева на посаді голови Комітету завдають нищівної шкоди як економіці України, так і її репутації", - йдеться у листі.

Зазначається, що нещодавні заяви Гетманцева про підвищення податків вже призвели до відмови від інвестиційних проектів в Україні та перенесення їх до європейських країн.

Підприємці додають, що ключова роль Гетманцева на посадах буде стримуючим фактором як з погляду взаємодії держави з малим і середнім бізнесом, так і у відносинах з міжнародними партнерами.

У зв'язку з цим бізнес просить Зеленського негайно усунути Гетманцева з посади секретаря Нацради Відновлення та податкового комітету Верховної Ради та призначити на ці посади людей, які "поділяють ідеї прогресу, стрімкого розвитку".

Підприємці додали, що готові взяти участь у створенні та реалізації плану відродження та модернізації України.

Лист до президента підписали понад 2000 представників бізнесу, у тому числі президент CEO Club Ukraine Сергій Гайдачук, президент Спілки українських підприємців та співзасновник ДК Нова пошта В'ячеслав Клімов, CEO та засновник бізнес-асоціації Український клуб нерухомості Ольга Соловей, засновник Ajax Systems Олександр Конотопський та засновник MacPaw Олександр Косован.