Прем'єр-міністр Денис Шмігаль розповів, яку допомогу отримають вимушено переміщені особи у 2023 році.

Як передає "Хвиля", про це він повідомив у своїй промові під час ухвалення державного бюджету на наступний рік.

Так, за словами Шмигаля, однією з головних цілей на 2023 рік залишається комплексна підтримка ВПО та мешканців деокупованих територій.

При цьому він наголосив, що з початку повномасштабної війни Україна формує продовольчі набори, які місцева влада розподіляє серед переселенців та мешканців прифронтових громад.

"Сьогодні ухвалимо рішення, що дозволить прискорити процес роздачі цих продуктів. А також дозволить пріоритетно видавати продуктові набори тем ВПО, які мають право на допомогу від держави та міжнародних організацій. Крім того, компенсуємо пекарям вартість послуг з випікання хлібобулочних виробів шляхом частини продукції, що переробляється ними". Таким чином, на прифронтових територіях бізнес працюватиме і люди будуть із хлібом", – розповів прем'єр-міністр України.

На додаток до цього із резервного фонду виділять понад 34 мільйони гривень компенсації державним та комунальним установам за безоплатне розміщення переселенців. Це дасть їм можливість розрахуватися за комунальні послуги і надалі приймати переселенців.

Як зазначається, на даний момент по всій Україні понад 2 тисячі закладів відчинили свої двері для 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З початку повномасштабної війни держава компенсувала їм понад 459 мільйонів гривень видатків на оплату комунальних послуг.

До того ж, учора, 3 листопада, пройшов черговий обмін військовополоненими. Україна повернула 107 наших захисників, серед яких бійці із "Азовсталі".

"На жаль, ще багато українців залишаються в руках ворога. Щодня працюємо над їх звільненням. Соціальне забезпечення тих, хто вже повернувся і рідних тих, хто досі в полоні, - наш пріоритет", - підкреслив Шмигаль.

Таким чином, уряд виділить 107,5 мільйона гривень для виплат одноразової грошової допомоги тим, хто повернувся з полону.