Спад промислового виробництва у січні 2021 року у річному вираженні (проти аналогічного місяця минулого року) становив 4%, у порівнянні з 4,8% зростання місяцем раніше. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Держстатистики.

У порівнянні з груднем 2020 року зафіксовано падіння промвиробництва - на 16,1%.

Водночас, з коригуванням на ефект календарних днів падіння промвиробництва у січні проти аналогічного місяця минулого року становило 2,7%, а в порівнянні з груднем 2020 року з урахуванням сезонної корекції спостерігалося падіння на 3,3%.

Додамо, дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Думка експерта

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин у недавньому особистому експертному коментарі зазначав, що динаміка економічної активності у промисловості є негативною (-5,2% за рік). Зокрема, за його даними, серед галузей промисловості зросли лише сфери, динаміка яких визначалася збільшенням попиту у зв’язку із пандемією та збільшенням поставок на зовнішні ринки (фармацевтична галузь та хімічна промисловість).

Натомість глибоке падіння спостерігається у галузях у переробній промисловості (-6,9% за рік), деревообробній промисловості (-6,2% за рік), текстильній промисловості (-7,4% за рік), металургії (-9,1% за рік), машинобудуванні (-18,5% за рік) та виробництві меблів, сферах ремонту та монтажу устаткування (-11,5%), які значною мірою залежать від внутрішнього попиту, який стрімко скоротився щодо товарів тривалого використання та інвестиційного призначення (-2,1% та -21,6% відповідно) на тлі перерваних ланцюжків постачання на зовнішні ринки.