Щомісячний експорт сталі з України скоротився на 77% з початку повномасштабної війни у зв'язку з блокуванням морських портів.

Про це пише видання Lloyd’s list з посиланням на GMK Center.   

Україна раніше експортувала 1,27 млн тонн чорних металів на місяць у січні-лютому, проте в березні-серпні експорт скоротився до 0,29 млн тонн. Між тим, пропускна спроможність залізничних переходів між Україною та ЄС вкрай низька, що не дозволяє залізничній логістиці замінити морську логістику.  

За даними видання, офіційно все ще не обговорювалося розширення зернового коридору на продукцію чорної металургії. При цьому, без експорту руди і металопродукції українська економіка буде сильно ослаблена. Тому, на думку директора GMK Center Станіслава Зінченка, необхідно терміново розблокувати чорноморські порти і розширити пропускну здатність залізниці на кордоні з ЄС.  

Україна займає ключове місце у світовому виробництві чавуну і сталі. Колись вона була четвертим у світі експортером залізної руди, другим за величиною експортером чавуну, третім за величиною експортером сталевих напівфабрикатів і восьмим за величиною експортером сортового прокату, використовуваного в будівництві. 

До російського вторгнення 97% експорту чавуну і 76% експорту нішевої сталі з України перевозилися морським транспортом, а інша частина - залізницею.