Запаси газу в Європі на чверть нижчі від показників, що вважаються нормальними для цієї пори року.
 

В Європі зростає потреба в поставках російського газу на тлі скорочення запасів. Про це з посиланням на оцінки фахівців повідомляє Bloomberg у вівторок, 22 червня.
 
Згідно з даними Gas Infrastructure Europe, запаси газу в Європі наразі на 25% нижчі від показників, що вважаються нормальними для цієї пори року.
 
Своєю чергою, фахівці американського банку Citigroup вважають, що до початку опалювального сезону рівень газу в сховищах перебуватиме на найнижчому за останні п'ять років рівні. Це викликано частково тим, що більшість поставок зрідженого природного газу йдуть у країни Азії для забезпечення потреб Китаю та Індії, пише агентство, а також тим, що поставки газу і країн Північної Європи впали до найнижчих показників з січня.
 
"Зниження напруженості на європейському ринку, який і без того зіткнувся з найбільш високими цінами з 2008 року, може таким чином залежати від Північного потоку-2 - трубопроводу, що з'єднує Росію з Німеччиною, в будівництві якого спостерігаються затримки, викликані санкціями США", - сказано в матеріалі.
 
Віце-президент консалтингової компанії Wood Mackenzie Массімо Ді Одоардо заявив, що якщо ПП-2 не буде запущений до початку опалювального сезону, а Росія не збільшить транзит газу в Європу через Україну, це може "загрожувати зростанням цін" для європейських споживачів.
 
"Я сумніваюся, що підуть відключення, але наразі зимовий період обіцяє бути непростим", - стверджує Ді Одоардо.
 
Нагадаємо, що ЄС не має наміру обмежувати закупівлю нафти і газу в Росії. Євросоюз підготував нову стратегію ЄС щодо відносин з Росією, яка включає поступове скорочення використання викопних енергоносіїв.
 
Також повідомлялося, що в Європі рекордна ціна на газ за 13 років. Газ подорожчав до 13-річного максимуму - з літа 2020 року ціна зросла майже в шість разів, заявив Оператор ГТС України.