Укренерго повідомило, що сьогодні вранці відмовилося від примусових відключень світла на тлі теплої погоди і зменшення енергоспоживання українцями у вихідні, але у вечірній пік за необхідності світло ще можуть вимикати, при цьому в другій половині дня очікуються обмеження споживачів в окремих місцях, пише УНН.

"Сьогодні вранці Диспетчерський центр «Укренерго» не надавав операторам систем розподілу обсягів для аварійних відключень споживачів. В цьому не було необхідності", - повідомили у компанії.

"Утім, попереду вечірній пік споживання, під час якого у разі необхідності можуть бути застосовані обмеження. Адже ввечері, повертаючись додому, ми вмикаємо світло та різні електроприлади, збільшуючи навантаження на мережі більше, ніж в ранковий час", - наголосили у компанії.

У компанії пояснили, що тепла погода та вихідний день сприяли тому, що зранку українці спожили електроенергії менше, ніж в цей самий час у попередні дні. Ранковий пік споживання був на 4,6% нижче, ніж напередодні в п’ятницю, а його верхня точка – трохи пізніше, що уповільнило зріст споживання.

І заликали всіх свідомо зменшити користування потужними електроприладами особливо ввечері з 17:00 до 23:00.

"Енергетики тим часом 24/7 працюють, щоб відновити надійне електроспоживання в усіх куточках України. Адже в окремих регіонах, де пошкодження електромереж від рашистський обстрілів є дуже великими, українці й досі не можуть користуватися електроенергією значну частину дня. Щоб відновити нормальну роботу мереж і їх енергоживлення, потрібен дуже великий обсяг ремонтних робіт, які тривають сьогодні 24/7. Тому в другій половині дня ми очікуємо обмежень споживачів в окремих місцях", - заявили у компанії.

"Разом з тим, зараз вже завершується робота над впорядкуванням графіків відключень споживачів, які доведеться застосовувати надалі. Вже найближчим часом з’явиться інформація, якими надалі будуть графіки обмеження споживачів, щоб вони були більш рівномірними та зрозумілими для українців", - пообіцяли в Укренерго.

росія з приходом холодів націлилася на об'єкти енергетики в Україні. Після масованих ударів рф з 10 жовтня постраждала третина енергетичної інфраструктури України. Після чергової атаки 22 жовтня в Укренерго повідомили, що масштаби пошкоджень від ударів співставні чи більші за наслідки 10-12 жовтня. Для стабілізації ситуації ввели віялові відключення.

У ніч на 27 жовтня рф знову атакувала енергетичну інфраструктуру України. Після цього українцям ввели жорсткіші і триваліші обмеження електропостачання.