Газпром відмовився в травні бронювати додаткові потужності для транзиту газу в Європу, поставки трохи виросли.
 


У травні транзит газу через Україну зріс на 4% і склав 3,85 млрд куб. м. Про це повідомляє прес-служба Оператора ГТС України.
 
Середньодобовий обсяг транзиту склав 124 млн куб. м.
 
Так, в Польщу за місяць прокачано 0,344 млрд куб. м газу, в Словаччину - 2,5 млрд куб. м, в Угорщину - 0, 803 млрд куб. м, в Молдову - 0,189 млрд кубів.
 
Відзначається, що Газпром повністю використовує заброньовані потужності, що йдуть через Україну.
 
Також у травні провели аукціон з розподілу додаткової переривчастої потужності на всіх точках міждержавного сполучення, зокрема на кордоні Україна-РФ - точка Суджа. Після того як на аукціоні 17 травня розподілили всю запропоновану потужність обсягом 15 млн куб. м / добу на гарантованій основі, ОГТС запропонував додаткові переривчасті потужності обсягом 63,7 млн ​​куб. м / добу.
 
"Однак, як і на аналогічному аукціоні наприкінці квітня, російська сторона проігнорувала пропозицію. Зазначений результат і відсутність додаткових обсягів транзиту вплинули на ціни на європейських хабах, що підскочили до рівня 333 доларів за тис. куб. м", - йдеться в повідомленні.
 
Раніше Президент України Володимир Зеленський висловив переконання, що Росія повністю припинить транзит газу через Україну після запуску газопроводу Північний потік-2.
 
У відповідь Кремль запевнив, що не має наміру відмовлятися від українського транзиту після закінчення чинного контракту.