Кабмін поставив завдання закачати на зиму 19 млрд кубометрів газу, без додаткового імпорту це завдання виконати неможливо.


Станом на кінець серпня Україна накопичила 13 млрд кубометрів газу, повідомив голова Оператора ГТС України Сергій Макогон в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, опублікованому в середу, 31 серпня.


"Зараз у ПСГ 13 млрд кубометрів газу. До 15 жовтня за прогнозними розрахунками буде близько 14,4 млрд кубометрів газу. З такими запасами реально пройти помірну зиму, оскільки на сьогоднішній день споживання газу значно скоротилося", - сказав він.

При цьому він зазначив, що фактор військової загрози підвищує ризики стабільного проходження опалювального сезону, тому додаткові обсяги імпорту будуть доцільними.

"Як оператор ГТС ми можемо запевнити, що транспортні маршрути для прийому газу з Польщі, Словаччини та Угорщини готові до імпорту обсягом 54 млн кубометрів на добу. Сподіваємося, колеги з Нафтогазу зможуть скористатися цими можливостями для закупівлі газу", - сказав Макогон.

Місяць тому в Нафтогазі говорили, що Україні потрібно 8 млрд доларів, щоб досягти поставлених Кабміном показників запасів газу 19 млрд кубометрів. Але тоді тисяча кубометрів газу коштувала менше тисячі доларів, а зараз - понад 2,8 тисячі доларів.

Влада очікує, що в наступному опалювальному сезоні споживання газу знизиться на 39,7% (на 7,7 млрд куб. м) порівняно з минулим - до 11,7 млрд куб. м.