Національний банк України переглянув перелік системно важливих банків. Кількість системно важливих банків зменшилася на одну установу – в цьому році до переліку не потрапив Кредобанк.

Перелік системно важливих банківА-Банк;
Альфа-Банк;
ОТП банк;
Ощадбанк;
Південний;
ПриватБанк;
ПУМБ;
Райффайзен Банк Аваль;
ТАСкомбанк;
Укргазбанк;
Укрексімбанк;
УкрСиббанк;
Універсал банк.

Як пояснили в НБУ, для системно важливих банків визначені підвищені вимоги, покликані забезпечити їх високу стійкість.

Додатково до нормативного значення достатності капіталу для них передбачено буфер системної важливості, що залежить від рівня системної значущості банків. Буфер системної важливості складе:

1% – для А-Банку, Альфа Банку, ОТП Банку, Банку Південний, ПУМБу, Райффайзен Банку Аваль, ТАС Банку, Укрсиббанку та Універсал Банку;

1,5% – для Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку;

2% – для ПриватБанку.

На сьогодні впровадження буфера системної важливості призупинено через виклики для фінансового сектору, пов'язані з пандемією COVID-19. Терміни активації буфера системної важливості будуть визначені НБУ в другій половині поточного року.

Крім того, ці банки зобов'язані розробляти плани відновлення діяльності відповідно до вимог НБУ. Такі плани покликані швидко стабілізувати роботу системно важливих установ в умовах кризи.

Також системні банки мають виконувати посилений норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) – не більше 20% (для банків, що не є системно важливими, він встановлений на рівні 25%). Після втрати статусу системної важливості, банк має дотримуватися посилених вимог протягом ще 12 місяців.