З 1 липня в Україні має запрацювати повноцінний ринок землі. Віцеспікер Верховної Ради Олена Кондратюк пропонує під час години запитань до уряду у Верховній Раді у п'ятницю заслухати прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з питання про запуск ринку продажу землі.

На її думку, влада не готова до запуску ринку землі в Україні й вимагає конкретних роз’яснень, як буде введено ринок продажу землі. Тарас Висоцький, заступник міністра аграрної політики та продовольства України розповів УНН, яка наразі ситуація з відкриттям ринку землі, та чого очікує влада від нього.

“З приводу того, що в терміновому режимі вносяться зміни в порядок ведення Державного реєстру прав на нерухоме майно. Не в терміновому, а згідно плану. Було прийнято два акти Кабінету міністрів України, один 16-го червня про порядок перевірки при купівлі землі в тому числі, щоб дотримуватися вимог про 100 гектарів, а 23 червня в порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що дозволить забезпечити повністю коректну процедуру продажу, правильне оформлення всіх відомостей у реєстрі. Тому ці акти завчасно були оприлюднені, обговорені спільнотою, аграріями, з асоціацією, з нотаріальною палатою. Тому ми вносимо акти згідно з затвердженими планами. Вони раніше вноситися не могли, бо були підв’язані під законопроект № 2194, прийняття якого опозиція блокувала три місяця, потім ще реєструвала постанови про блокування прийняття і фактично він був підписаний і вступив в силу 27 травня. Тому все відбувається правильно”, — розповідає він.

За словами Висоцького у всіх бажаючих є декілька ліній комунікацій з державою для отримання інформації стосовно ринку землі. Перше — громада, де проживає людина. Вона може звернутися в свою громаду і отримати вичерпну інформацію, яку надало їм міністерство.

Друге, є безкоштовна правова допомога, контакти гарячої лінії є на сайті Міністерства юстиції.

Третє, запущена гаряча лінія Держгеокадастру, там також безплатне надання всієї інформації.

Заступник міністра говорить, що держава може отримати приблизно 500 млн гривень від відкриття ринку землі, але це дуже обережні оцінки.

“Ця сума уже відносна. Як наповнюється бюджет? При продажі паю сплачується 5% від вартості проданої земельної ділянки, яка буде вказана в договорі купівлі-продажу. А також військовий збір в розмірі 1,5% від тієї ж вартості. Державні комунальні землі не продаються, спрогнозувати яка кількість приватної землі буде продана — дуже відносно. Ми виходили з опитувань, що не більше 5% людей будуть продавати. Навіть з цих 5% може не сподобатися ціна і тд, і люди однозначно не будуть поспішати”, — пояснює Висоцький.

Що стосується відкриття ринку землі для іноземців, в найближчій перспективі це неможливо.

“Референдум можливий коли в суспільстві є 50 на 50 нормального сприйняття такої ініціативи. Раз в квартал ми моніторимо настрої громадян пов’язані з ринком землі, там в тому числі є питання про іноземців. Опитування показали, що у українців дуже негативне ставлення до цього. І найближчим часом це відношення не зміниться, тому в найближчій перспективі такого референдуму не буде”, — говорить заступник міністра.

Верховна Рада 28 квітня та 18 травня проголосувала два законопроекти, необхідні для завершення земельної реформи. Перший з них - про земельну децентралізацію - вже набув чинності, з виключеннями.

При цьому 16 червня Кабмін затвердив порядок перевірки покупців землі нотаріусами.

А сьогодні, 25 червня, за кілька днів до відкриття ринку землі, в уряді провели профільну підготовчу нараду з представниками міністерств, Офісу Президента, секретарем РНБО та членами профільного комітетів Верховної Ради. Прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що за її підсумками дав завдання всім міністерствам приділити особливу увагу цьому процесу, а Мінагро, Мін’юсту та Державній податковій службі доручив видати роз’яснення щодо ринку землі, роботи нотаріусів та максимально сприяти у розв’язанні питань, які виникатимуть в українців.

Запуск ринку землі заплановано в Україні вже з 1 липня цього року. Думки політиків і суспільства щодо цього різняться.