Росії не подобається "зернова угода", тому що світ відмовляється від їхньої агропродукції на користь української.

Як повідомляє прес-служба Верховної ради України, про це заявив член парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

"Ще влітку Лавров (очільник МЗС Росії Сергій Лавров - УНІАН) неодноразово заявляв, що частка України на світовому ринку зерна всього 1-2%, і це дуже мало. Однак коли відкрився зерновий коридор, коли всі побачили, яку кількість контрактів ми підписуємо, яка кількість суден вантажиться, бо всі хочуть нашу сільськогосподарську продукцію, то росіяни запанікували", - сказав парламентарій.

За його словами, Росії не подобається ситуація із "зерновою угодою", тому що їхня агропродукція не користується популярністю, а багато країн світу взагалі відмовляється від неї.

"Порівняно з минулим роком десятки країн відмовилися від співпраці з РФ. Тим часом нашу продукцію хочуть, бо ми стабільні. Навіть під час Сovid-19, під час інших катаклізмів Україна виконувала всі контракти, ми ніколи не підводили наших друзів, наших партнерів. Я думаю, що зерновий коридор буде працювати, бо це важливо для всього світу, який уже чітко розуміє маніпуляції Росії", - наголосив політик.

Він додав, що продовження дії "зернової угоди" впливає й на наступну посівну кампанію в нашій державі, адже для її проведення необхідні кошти, щоб закупити насіння, добрива. Для цього аграріям потрібно експортувати зібраний урожай.

"Також зараз ведуться перемовини з різними фондами, щоби вони допомогли нашим фермерам. Однак експорт має працювати, бо потрібні ще й кошти для виплат пайовикам, яких в Україні 8 мільйонів. Не треба забувати, що близько 50% населення України проживає в сільській місцевості. Ці люди напряму залежать від сільського господарства, працюють у цій сфері, отримують гроші за паї тощо", - зазначив Соломчук.