В Україні з 1 липня 2021 року було відкрито ринок землі і вже почали проводити перші угоди. Громадяни України тепер можуть купувати і продавати землю, але не більше 100 гектарів.

Ціну одного гектара чорнозему вже порахували в Держгеокадастре.

За словами міністра аграрної політики і продовольства Романа Лещенко, мінімальна ціна за один гектар чорнозему - 27,5 тисячі гривень. За кожною дільницею буде стежити Геокадастр і системи моніторингу міністерства юстиції.

Варто відзначити, що перед операцією купівлі або продажу землі нотаріус буде зобов'язаний перевірити покупця на предмет володіння землею. Враховуватиметься не тільки, скільки землі є у володінні у покупця, а й те, чим володіють його родичі.

У Держгеокадастре додали, що у відкритому доступі вже є дані про тих, хто володіє землею в розмірі 100 гектарів, які дозволені нормою.

Іноземні громадяни до ринку землі в Україні не допущені. Також заборонені будуть такі угоди для тих, у кого є санкції на покупку землі. Не зможуть купити ділянку землі і ті, хто не зможе пояснити походження своїх коштів на таку покупку.

У першому періоді відкритого ринку землі, який триватиме до 1 січня 2024 року купувати землю зможуть лише громадяни України, територіальні громади та держава.