Червона ікра вже давно стала найпопулярнішим продуктом новорічного святкового столу. Але чи можна бути впевненим, що купуючи її через інтернет — ви отримаєте якісний товар. Як не натрапити на фальсифікат УНН розповіли у головному управлінні Дерспоживслужби Києва.

Зазначимо, що є декілька видів червоної ікри (ікра горбуші, кети, сьомги, форелі та ін.), тому і ціна може дещо варіюватися.

В середньому вартість справжнього продукту становить 1800-2000 грн за 0,5 кг. Шахраї пропонують придбати начебто червону ікру за 540-590 грн — 0,5 кг. Зрозуміло, що за такою ціною ви можете отримати виключно підробку.

Найпопулярнішими схемами продажу червоної ікри за акцією в інтернеті є: або купуй 0,5 кг та отримай 0,5 кг безкоштовно, або 1+1=3 (купуй дві банки і третю отримай в подарунок).

Зазвичай усі сайти або сторінки в соціальних мережах з такими пропозиціями виглядають більш менш однаково. Основним гачком є анімаційне табло з постійним відліком часу, що наштовхує на швидке замовлення через те, що час акції, нібито, спливає.

Зазвичай товар замовнику пропонують відправити кур’єрською доставкою або ж скористуватися послугами сервісу поштових відправлень. Обидва варіанти означають, що товар у вас буде мінімум за добу.

Такий продукт, як червона ікра, вимагає зберігання в умовах спеціального температурного режиму, тому за таких умов доставки ви вже гарантовано отримаєте товар неналежної якості.

Під час купівлі ікри через інтернет варто перевірити:

  • чи достатньо інформації на сайті продавця (повна назва компанії, номер телефону, фізична адреса, e-mail);
  • чи має постачальник офлайн магазин;
  • чи має міжнародний сертифікат;
  • чи є у нього інформація звідки привезли товар (виробник, склад, термін придатності);
  • чи є в наявності державна реєстрація потужностей оператора ринку.

Також в управлінні Дерспоживслужби Києва УНН назвали перелік сайтів, де було виявлено ознаки шахрайства та фальсифікату:

https://ikra-top.com
https://ikra-house.com.ua
https://www.dobrostore.space
https://premium-ikra.shop
https://ikra-premium.shop
https://ikorka-top.online
https://ikorkashop.store
https://ikornyi-dom.ooo
https://www.bestyikrish-mono.shop
https://product-ikra.info
https://ikorka.co.ua
https://supercaviar-mono.shop
https://ikra-akcia.com.ua
https://ikra-markets.site
https://www.red-caviar.biz.ua/

Інформацію передано до Департаменту кіберполіції Національної поліції України.