На Донбасі помітно частіше стали використовувати більш смертоносні і руйнівні види озброєння, заявили в ОБСЄ.

Головний спостерігач СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік заявив про триразове зростання кількості порушень режиму тиші на Донбасі. Про це повідомляє прес-служба ОБСЄ в п'ятницю, 9 липня.

"Ситуація з безпекою на сході України не покращується, і проблеми стають все гостріші", - сказав Чевік.

За його словами, порушення режиму припинення вогню, позбавлення, з якими стикаються мирні громадяни, і обмеження свободи пересування СММ стали більш серйозними.

"Місія відзначила триразове збільшення кількості порушень режиму припинення вогню. Бойові дії відбувалися в більшій кількості місць уздовж лінії зіткнення, і спостерігається помітне зростання використання більш смертоносних і руйнівних видів зброї, а разом з ними і більшого збитку цивільній інфраструктурі", - додав Чевік.

Він нагадав, що в період з 21 березня по 6 червня місія зафіксувала 25 жертв серед цивільного населення. Майже 75% цих втрат відбулися через міни, боєприпаси та інші вибухонебезпечні предмети. Сторонам необхідно "терміново домогтися прогресу у виконанні зобов'язань, пов'язаних з протимінною діяльністю", підкреслив представник ОБСЄ.

Крім того, свобода пересування цивільних, як і раніше, жорстко обмежується через лінію зіткнення, і закликав відкрити всі відповідні блокпости, в тому числі нові в Золотому і Щастя, зазначив Чевік.

Нарешті, представник ОБСЄ закликав сторони повернутися до конструктивного підходу як на місцях, так і в Робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи.