Вирішення ситуації на Запорізькій атомній електростанції може бути лише за умови повного виведення російських військ та техніки.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві на сайті Європейської служби зовнішніх справ, передає УНН.

У заяві ЄС від 2 березня 2023 року, виголошеній на постраді ОБСЄ, наголошується на засудженні російської агресії в Україні, та, зокрема, стурбованості навколо ЗАЕС.

«Ми висловлюємо глибоку стурбованість нещодавніми вибухами поблизу Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) і продовженням дій росії з незаконної окупації та контролю над об’єктом. Вирішити ситуацію може лише повне виведення російських військ і техніки з території. Ми знову наголошуємо, що безвідповідальна ядерна риторика росії є абсолютно неприйнятною. Ми підтримуємо зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії щодо зміцнення ядерної безпеки та захисту в Україні, в тому числі шляхом постійної присутності експертів МАГАТЕ та припинення всіх бойових дій на ЗАЕС та навколо нього та навколишній інфраструктурі», – ідеться в заяві.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі висловив своє занепокоєння щодо поновлення артилерійських обстрілів поблизу Запорізької атомної електростанції.