Гроші будуть направлені на покриття невідкладних потреб та забезпечення роботи критичної інфраструктури.

Рада Європейського союзу у вівторок, 12 липня, підтримала пропозицію Європейської комісії виділити Україні один мільярд євро першого траншу нової макрофінансової допомоги, повідомляє прес-служба Ради ЄС.

"Сьогодні Рада вирішила терміново надати Україні додаткову макрофінансову допомогу у розмірі 1 млрд євро", - йдеться в повідомленні.

У прес-релізі зазначається, що разом із надзвичайною макрофінансовою допомогою у розмірі 1,2 мільярда євро, яку було виділено раніше цього року, загальна макрофінансова підтримка ЄС Україні з початку війни тепер сягає 2,2 мільярда євро.

"Очікується, що найближчими місяцями вона ще більше збільшиться. Ця фінансова допомога доповнює іншу підтримку ЄС Україні в гуманітарній, митній та оборонній сферах, а також у сфері розвитку", - йдеться у повідомленні.

Коментуючи рішення, міністр фінансів Чехії, яка зараз головує в ЄС, Збинек Станюра сказав: "Продовження матеріальної та фінансової допомоги - не варіант, а наш обов'язок. Тому я дуже радий, що ми прискорили рішення про надання макрофінансової допомоги у розмірі одного мільярда євро. Це дасть Україні необхідні кошти для покриття невідкладних потреб та забезпечення роботи критичної інфраструктури.

Європейський парламент підтримав цю пропозицію 7 липня.