Європа буде єдина проти воєнних дій росії в Україні, пообіцяла президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн у понеділок, розкритикувавши президента росії володимира путіна напередодні загальноєвропейського Дня пам'яті жертв авторитаризму, передає УНН.

«путін повернув до Європи жахи війни разом із нагадуванням про те, що мир не можна сприймати як належне», — йдеться у заяві фон дер Ляйєн.

З 2009 року Європейський Союз щороку 23 серпня відзначає загальноєвропейський День пам'яті жертв усіх тоталітарних та авторитарних режимів або День чорної стрічки.

Ця дата також є річницею пакту Молотова-Ріббентропа, військової угоди про ненапад між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом, яка підготувала ґрунт для вторгнення Німеччини до Польщі у вересні 1939 року.

ЄС виступає «єдино проти контрольованої росією пропаганди, яка спотворює історію, поширює змови і карає тих, хто виступає проти неї», - сказала фон дер Ляйєн.

В останні роки ЄС наголошував на важливості цієї дати для висвітлення злочинів і зловживань Радянського Союзу в Європі, виступаючи проти ревізіонізму, очолюваного росією.

У резолюції Європарламенту, ухваленій у 2019 році, спроби кремля «побілити злочини, вчинені радянським тоталітарним режимом», названі «небезпечним компонентом інформаційної війни, яка ведеться проти демократичної Європи».

Через шість місяців після російського вторгнення в Україну фон дер Ляйєн заявила, що «український народ віддає свої життя для захисту цінностей» ЄС.

«Пам'ять про минуле - це не просто віддалений спогад, вона знайшла відгук у незаконній і невиправданій війні росії проти України», - сказала вона.