Уперше з початку роботи СММ на сході України не вдалося підняти безпілотник через перешкоди сигналу.

Безпілотник ОБСЄ на Донбасі намагалися глушити, що створило для апарата аварійну ситуацію. Про новий такий випадок заявили в спеціальній моніторинговій місії, передає Радіо Свобода.

 

"Радіоелектронне перешкоджання роботі безпілотного апарата великої дальнобійності, яке викликало перешкоди сигналу відразу обох модулів супутникового позиціонування GPS, призвело до необхідності його аварійної посадки. Тепер апарат вимагає повної технічної інспекції, перш ніж його можна буде використовувати знову. Під час польоту, що тривав від 20-ї години 8 квітня до моменту аварійної посадки о 2:31 9 квітня, безпілотний апарат відчував таких перешкод кілька разів", - йдеться в повідомленні.

Повідомлення про аналогічні випадки СММ ОБСЄ оприлюднила також 7 квітня. У той день безпілотний апарат місії мав перешкоди сигналу ще під час підготовки до польоту на рівні землі, що завадило його безпечній роботі.

"Уперше з того часу, як місія почала роботу БПЛА далекого радіусу дії в жовтні 2014 року, підняти безпілотник не вдалося через перешкоди сигналу", - зазначили в тому повідомленні.

Безпілотники великої дальнобійності, заявляють в місії, вкрай важливі для здійснення її мандата, особливо для спостереження в нічний час або в місцевостях, де пересуванню членів місії чиняться перешкоди.

У СММ ОБСЄ також зазначили, що її безпілотники великої дальнобійності також піддавалися впливу значних перешкод сигналу одного або обох модулів GPS під час виконання регулярних польотів протягом двох останніх місяців. Ці перешкоди стали особливо посилюватися після 21 березня.

Видання також заявляє про повідомлення військових і громадських розслідувачів про те, що останнім часом на непідконтрольній частині сходу України з'явилася нова російська техніка радіоелектронної боротьби, зокрема призначена для придушення роботи безпілотників на великій відстані.