До суду скеровано обвинувальний акт щодо колишнього ватажка так званої “ДНР” Ігоря Безлера, якого підозрюють в організації та вчинення жорстокого поводження з цивільним населенням та вбивством рядового батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Артемівськ”. Про це УНН повідомляє з посиланням на СБУ.

“Слідчі СБУ завершили досудове розслідування щодо громадянина РФ, ватажка одного з незаконних збройних формувань так званої „ДНР“. До суду скеровано обвинувальний акт за фактом організації та вчинення жорстокого поводження з цивільним населенням, поєднаного із умисним вбивством”, — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що за даними слідчих і контррозвідників СБУ, у червні 2014 року у місті Горлівка, що на Донеччині, зловмисник очолив угруповання бойовиків.

Встановлено, що разом зі своїми спільниками він організував та керував викраденням і катуванням місцевого підприємця. Після цього зловмисник вчинив умисне вбивство потерпілого.

“Крім того, у липні 2014 року він організував викрадення рядового одного з батальйонів патрульної служби міліції особливого призначення. За наказом ватажка угруповання бойовики катували та вбили незаконно затриманого чоловіка”, — зазначається в повідомленні.

У СБУ повідомляють, що дії обвинуваченого кваліфіковано за:

• ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 438 (організація жорстокого поводження із особою з числа цивільного населення та керування його вчиненням, вчинене за попередньою змовою);
• ч. 2 ст. 438 (жорстоке поводження із особою з числа цивільного населення, поєднане із умисним вбивством);
• ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 438 (організація жорстокого поводження із особою з числа цивільного населення, поєднаного із умисним вбивством, та керування його вчиненням, вчинене за попередньою змовою) Кримінального кодексу України.

Безлєр з 17 квітня 2014 року перебуває у всеукраїнському розшуку злочинців за запитом Служби безпеки. Йому інкримінують терористичну діяльність, захоплення влади, викрадення та катування людей, розстріли українських військових захоплених у полон. У листопаді 2014 року з’явилася інформацію про нібито ліквідацію Безлєра, однак пізніше було повідомлено, що він живий. Водночас офіційно не відомо, чи продовжує він злочинну діяльність на території тимчасово окупованого Донбасу чи ні, після того як у липні 2014-го він залишив Горлівку.