У найближчі дві-три доби нестійкий характер погоди не сприятиме розсіюванню шкідливих домішок у приземному шарі атмосфери.

Мешканців Києва попередили про забруднення повітря. У деяких районах норму перевищено більш ніж утричі, повідомила напередодні у щотижневому звіті Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського.

Зазначається, що з 19 по 24 вересня у повітрі у столиці України зафіксовано перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій:

  •     завислих речовин - у 1,0-1,1 разу на площах Бессарабській та Перемоги;
  •     оксиду вуглецю - в 1,0-1,3 рази на проспекті Перемоги в районі метро Святошин, у 1,7 рази - там же 22 вересня;
  •     діоксиду азоту - у 3,2-3,5 рази на площі Перемоги та вул. Каунаській 20 вересня, у 2,0-3,0 рази - на Бессарабській площі, бульварі Лесі Українки, проспектах Оболонському та Перемоги, у 1,0-1,9 раза - на всіх інших постах, за винятком проспекту Науки, 37;
  •     формальдегіду - у 2,0-2,7 рази на вул. Академіка Стражеска, площах Перемоги та Бессарабській, бульварі Лесі Українки, вул. Каунаській, проспекті Перемоги, Деміївській площі, в 1,3-1,8 рази - на вул. Олександра Довженка в районі метро Шулявка, вул. Попудренка, Оболонському проспекті, у районі Гідропарку, а саме біля мосту Метро, ​​у 1,0-1,1 раза - на проспекті Науки.

Загалом на 15 стаціонарних постах обсерваторії з 19 по 24 вересня було відібрано та проаналізовано 1572 проби атмосферного повітря.

При цьому зазначено, що загалом порівняно з попереднім тижнем вміст забруднюючих домішок у повітрі знизився, чому сприяли погодні умови - невисока температура повітря, опади у вигляді дощу та посилення швидкості вітру в окремі дні.

За прогнозами Українського гідрометцентру, у найближчі дві-три доби нестійкий характер погоди (можливе формування туманів, незначне підвищення температури повітря) переважно не сприятиме розсіюванню шкідливих домішок у приземному шарі атмосфери.

Нагадаємо, на початку вересня Київ неодноразово потрапляв на перші місця у світі за рівнем забруднення повітря. Це було спричинено пожежами торфовищ у Київській області.