Надані кошти будуть використані виключно з оборонною метою, запевнили в Міноборони.

В Україну прибула чергова партія міжнародної технічної допомоги від Великої Британії для ЗСУ у вигляді нових легких протитанкових засобів.

Про це повідомляє Міноборони у вівторок, 18 січня.

Заступник міністра оборони з європейської інтеграції Анатолій Петренко зазначив, що це зміцнить оборонні здібності України, а надані кошти будуть використані виключно з оборонною метою.

"Безумовно, це зміцнить наші війська, це посилить наші оборонні здібності. І я хочу наголосити, що ця допомога буде використана виключно в оборонних цілях, для захисту наших військ, для захисту критичної інфраструктури та для захисту мирного населення, від будь-яких проявів, будь-яких дій, які зможуть призвести до ескалації", – наголосив він.

Петренко подякував народу та уряду Великої Британії за надану підтримку та висловив надію на подальшу співпрацю.

Своєю чергою, журналіст Юрій Бутусов написав у Facebook, що Україна отримала гранатомети NLAW, які він назвав найкращими у світі для бою у міських умовах.

"NLAW - це Javelin для коротких дистанцій, який вражає ціль за технологією "вистрілив і забув". Оператор дивиться в комп'ютеризований приціл Trijicon TA41 NLAW 2.5×20, позначає ціль, чекає захоплення і тисне на спуск, а розрахунок попередження, траєкторію польоту, поправки на вітер приціл програмує сам. Приціл оптичний, лазерного далекоміра немає, і система виявлення опромінення гранатометника не виявить", - написав Бутусов.

За його словами, максимальна дальність прицільної стрільби з NLAW – для старих модифікацій 600 метрів, нових – 800 метрів. Мінімальна дальність запуску – 20 метрів.

"У гранатомета два режими стрільби. Для ураження танків включається режим атаки зверху - ракета пролетить у метрі над точкою прицілювання, заряд здетонує щоб вразити танк зверху. Як стверджує виробник, бойова частина проб'є 500 мм броні. А для ураження легкоброньованих цілей або стін будівлі, включається режим прямої атаки. І тоді бойова частина здетонує миттєво під час контакту", – додав журналіст.