Сьюзан Соломон, провідний учений, яка бореться з озоновою діркою в Антарктиці, каже, що люди зараз досить стурбовані, щоб стимулювати дії боротьби зі зміною клімату. Про це пише УНН посилаючись на AFP.

Соломон, професор Массачусетського технологічного інституту, сказала в інтерв'ю, що, ймовірно, попереду ще багато "сюрпризів".

Її власне дослідження викликало "шок" через те, що масивні лісові пожежі в Австралії в 2019–2020 роках у поєднанні з залишками хлорфторвуглеців (ХФВ), що все ще присутні в атмосфері, руйнують озоновий шар — захисний щит від випромінювання. 

"Мені було 29 років, коли Британська антарктична служба виявила озонову дірку у 1985 році. 1986 року я очолила національну озонову експедицію до Антарктиди. Ми виміряли все, що могли: сам озон, а також монооксид хлору, діоксид хлору, всі молекули, що поїдають озон, і змогли показати, що вони повністю вийшли з ладу".

За словами вченої ключові питання про зміну клімату, ще залишилися без відповіді.

"Зараз ведеться велика робота щодо розуміння того, як зміняться сліди штормів. У нас буде більше екстремальних похолодань арктичного повітря. Можливо, це не та проблема, на яку ви очікували, але це проблема. Танення полярних крижаних щитів — як це станеться? Є багато невизначеності. Сьогодні відбувається 30-відсоткове скорочення популяції комах у всьому світі. Ми справді не знаємо чому".

Рекордні температури за останні вісім років стануть одними з найнижчих за останні три-чотири десятиліття, оскільки глобальні температури зростають, навіть якщо викиди, що викликають потепління планети, швидко скоротяться, йдеться у доповіді ООН.