Згідно з новим дослідженням, частини льодовикового покриву Землі, які можуть підняти рівень світового океану на метри, швидше за все, зруйнуються при потеплінні ще на півградуса за Цельсієм, оскільки вони є крихкими і не вивченими раніше. Про це повідомляє УНН з посиланням на France24.

Ризик, який проявлятиметься протягом століть, також може бути більшим, ніж очікувалося, для значної частини населення світу в прибережних регіонах. Нові дослідження показують, що кількість людей, яким загрожує підвищення рівня моря, була недооцінена на десятки мільйонів через погану інтерпретацію супутникових даних і брак наукових ресурсів у країнах, що розвиваються.

Починаючи з 2000 року, льодовиковий покрив Гренландії та Антарктиди щорічно втрачає понад півтрильйона тонн — шість крижаних олімпійських басейнів щосекунди. Ці кілометрові кубики льоду замінили танення льодовиків як єдине найбільше джерело підвищення рівня моря, яке за останні десятиліття прискорилося втричі порівняно з більшою частиною 20-го століття.

Підвищення рівня моря на 20 сантиметрів з 1900 року збільшило руйнівну силу океанських штормів, які стали потужнішими і масштабнішими внаслідок глобального потепління, і призводить до того, що солона вода потрапляє в густонаселені, низько розташовані сільськогосподарські дельти в Азії та Африці.

Зазначається, що дотепер кліматичні моделі недооцінювали, наскільки крижані покриви сприятимуть майбутньому підвищенню рівня моря, оскільки вони здебільшого розглядали односторонній вплив підвищення температури повітря на лід, а не складну взаємодію між атмосферою, океанами, льодовиковим покривом і шельфовими льодовиками.

Використовуючи так звані моделі активного льодовикового покриву, вчені з Південної Кореї та США спрогнозували, наскільки підніметься рівень світового океану до 2150 року за трьох сценаріїв викидів: швидке і глибоке скорочення викидів, до якого закликає консультативна група експертів МГЕЗК ООН, поточна кліматична політика та різке збільшення вуглецевого забруднення.

“Розглядати лише перспективу до 2100 року — оманливо, адже океани продовжуватимуть зростати протягом сотень років, незалежно від того, наскільки швидко людство скоротить викиди. Якщо зростання температури, що на сьогоднішній день перевищує доіндустріальний рівень на 1,2°C, вдасться обмежити на рівні 1,5°C, то додатковий вплив льодовикового покриву залишиться дуже незначним”, — вважають дослідники.