Щоб розпочати лікування психічного розладу, пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря.

Психоз - один із психічних розладів, які можна лікувати у сімейного лікаря. Про те, як розпізнати захворювання та куди звертатися за допомогою, повідомила 18 лютого Національна служба здоров'я.

Наголошується, що для психозу характерні порушення мислення та сприйняття, а також емоцій та поведінки.

"Закидання звичайних обов'язків, пов'язаних із роботою, навчанням, домашніми або соціальними справами, збуджена агресивна поведінка, підвищення або зниження активності можуть бути ознаками психозу", - уточнили в НСЗУ.

При цьому симптоми, пов'язані з розладом, піддаються лікуванню і людина може повернутися до повноцінного життя.

"Однією з поширених хибних уявлень про психоз є те, що людина або її сім'я винні у виникненні захворювання. Однак це не так. Зниження рівня стресу та посилення соціальної підтримки важливі для людини з цим захворюванням", - наголосили медики.

Людина з психозом може чути голоси або бачити образи, яких немає, а також недостатньо розуміє власні проблеми із психічним здоров'ям.

Також можуть виявлятися такі симптоми:

  •      маячні ідеї - стійкі помилкові переконання;
  •      значні порушення поведінки – хаотичність, схвильованість, пасивність чи гіперактивність;
  •      порушення емоцій - помітна апатія чи відсутність зв'язку між емоцією, про яку говорить людина, та емоційною реакцією.

Для консультації слід звернутись до лікаря первинної ланки, який визначить наявність розладу. Для лікування психозу пацієнту можуть призначити антипсихотичні препарати.

Прояви хвороби можуть посилити стрес, нестачу сну, алкоголь та психоактивні речовини.

Щоб подолати недугу, лікарі радять дотримуватися здорового способу життя та виявляти соціальну активність.

Люди з психозом більш схильні до дискримінації, тому гостро потребують підтримки.

"Якщо буде клінічна потреба, сімейний лікар направить людину з психозом до психіатра. Після стабілізації стану пацієнта він може й надалі спостерігатися у лікаря первинної ланки", - підсумували в НСЗУ.