Пошук психолога – часто складне завдання, особливо якщо людина шукає фахівця вперше. Що варто враховувати при виборі кваліфікованого спеціаліста, який зможе допомогти вирішити проблему, розповіла в коментарі УНН психотерапевт PhD, керівник курсів підвищення кваліфікації психологів “Перспектива” та ініціаторка соціального проєкту “Разом” Оксана Зінько.

При виборі психолога експертка радить звернути увагу на наступні нюнси:

1. Усвідомити, що потрібна допомога психолога та відповідально підійти до його вибору.
2. Наскільки це можливо, чітко сформулювати запит/проблему/ситуацію, що змушує звернутися до фахівця.
3. Обдумати формат зустрічей: очно чи онлайн. Якщо очно – скільки часу на дорогу є готовність закласти. Якщо онлайн – продумати час, коли буде можливість забезпечити безпечний та герметичний простір (без посторонніх, не в авто, не на роботі).
4. Розрахувати свій (не беручи в інших осіб) бюджет для оплати гонорару психологу (1 сесія або 4 сесії на місяць).
5. Якщо бюджет обмежено і складно підібрати спеціаліста з відповідним гонораром, варто дослідити можливість отримати професійну безкоштовну психологічно допомогу від соціальних проєктів/організацій/служб.

«Досліджуючи професійний профіль спеціаліста, зверніть увагу на теми запитів, з якими він працює, і чи відповідають вони вашій потребі або питанню. Варто обирати психолога згідно з вашим запитом та спеціалізацією фахівця. Наприклад, при труднощах у парі/родині варто звертатися до сімейного психолога, з проблемами у сексуальному житті – до сексолога, якщо складнощі з фізичним здоров’ям – до психосоматолога», – говорить психотерапевт.

Кваліфікований фахівець обов’язково на першій зустрічі приділить час для привітання і знайомства, озвучить самопрезентацію (рівень кваліфікації, напрямок/напрямки в яких працює, приналежність до професійних спільнот), проговорить організаційні моменти (часові межі, частоту зустрічей, умови оплати), зверне увагу на конфіденційність простору (визначальна ознака дотримання етичного кодексу психолога).

«Пам'ятайте, що ви маєте право самі запитати психолога про його досвід, наявність профільної освіти та документи, що її підтверджують, прояснити всі організаційні питання, що вас хвилюють. Якщо під час консультації психолог не зміг забезпечити вам безпечний простір та не дотримався правил анонімності і конфіденційності, ви маєте право на це зауважити та зупинити співпрацю», – радить психотерапевт.

У процесі роботи психолог має проявляти щиру зацікавленість, емпатичне слухання, займаючи безоціночну і толеруючу позицію. Окрім того, фахівець повинен використовувати неупереджені судження та давати якісний зворотній зв'язок. По завершенню зустрічі психолог має резюмувати комунікацію та поцікавитися емоційним станом клієнта.

«Після консультації у вас має бути психоемоційне полегшення, усвідомлення напрямку роботи або прояснення у запиті, з яким ви звернутися до психолога. Знайти “свого” психолога з першої спроби не завжди виходить, і це нормально. Більшість психологів мають відкриті соціальні мережі, у яких Ви можете попередньо познайомитися з фахівцем, з його кваліфікацією та методами роботи», – зазначає психотерапевт.