Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що рф намагалася маніпулювати темою переговорів у грудні 2022 року, аби затримати постачання західних танків і підготуватися до нового великого наступу, передає УНН.

ISW пише, що протягом грудня 2022 року кремль різко розширив хибний наратив про переговори. Його активізація співпала з підготовкою рф до великої наступальної операції, запланованої на початок 2023 року. В планах кремля було зіграти на прагненні Заходу до мирних переговорів, і перешкодити постачанням танків до відновлення їхньої ініціативи на східному фронті.

Це продовжувалось до 27 грудня, поки міністр закордонних справ рф сергій лавров не заявив, що вони будуть домагатись військового рішення в Україні, наголошують аналітики.

"Тоді вже було надто пізно, щоб танки від західних партнерів прийшли вчасно і перешкодили російському наступу", - вважають аналітики.

"Розповідь про мирні переговори з росією, безумовно, не була єдиною чи навіть головною причиною затримки з постачанням Заходом танків Україні. Однак час її початку, посилення і припинення кремлем переконливо свідчить про те, що вона була приурочена до підтримки російського наступу, що триває зараз", - кажуть в Інституті.