За рік від початку російського вторгнення світ збагнув, що війна зруйнувала все міжнародний устрій, тому важливо будувати новий.

А до закінчення війни в Україні треба підходити комплексно, і політичними рішеннями щодо реформування інтитуцій, і наданням військової допомоги Україні, і економічним тиском на росію, і зміною законодавства щодо використання заблокованих російських активів. Про це в коментарі УНН розповіла політолог Олеся Яхно.

«До річниці російського вторгнення готується декілька заходів і кроків. Це і безпосередній візит Байдена до Польщі 20-22 лютого, де буде промова, орієнтована в першу чергу на єдність Заходу. Вона матиме важливе політичне значення. Також запланована Генасамблея ООН 22-24 лютого. Крім розгляду Резолюції, де йтиметься про рік війни, будуть десятки виступів представників різних країн. І хоча резолюції Генасамблеї не є обовʼязковими для виконання, все-таки це політична позиція, а маркером буде те, хто утримався від голосування. Планується “Рамштайн”, який вже називають “повітряним”. Ймовірно, що Україна ставитиме питання постачання винищувачів. Також це економічні санкції та черговий пакет санкцій, що буде продовженням попереднього», – розповіла політолог.

В першу чергу, він може містити санкції щодо атомної енергетики, ресурси якої використовуються для військових цілей. Адже наразі галузі, дотичні до російського ВПК, підпадають під санкції. Також планується розширення санкційного списку фізичних осіб. Можливі і вторинні санкції.

«Адже є ряд країн, які не ввели санкції. Наприклад, Китай, Індія, Туреччина. За рахунок цього росія досі має ринки збуту через ці країни, а також змогу закуповувати товари, які через санкції є недоступними. Тому необхідні жорсткі санкції, які б закривали ці “шпарини”», – говорить Яхно.

Як зазначає політолог, після року війни світ збагнув, що важливо проявляти комплексну позицію. Це і політичні рішення, і військова допомога Україні, і економічний тиск на росію.

«Мають бути прийняті політичні рішення щодо інституцій, бо система, сформована після Другої світової війни, недієва. Наприклад, в організацію FATF, що бореться з корупцією, досі входить росія. Радбез ООН – єдиний орган, рішення якого є обовʼязковим, фактично заблокований. Захід абсолютно справедливо констатує, що росія живе минулим, загарбницькими війнами, але сам живе системою, яка була побудована в 20 столітті після Другої світової війни і яка сьогодні не працює. Це не лише війна проти України. Це війна, що засвідчила руйнування порядку та недієвість міжнародного права, в тому числі і в ядерних ризиках. Ця система була сформульована з урахуванням того, що всі її учасники дотримуються правил. Вона грунтувалася на економічній вигоді. І до 2013 року росія теж мала великі зиски. Але якщо один учасник ламає правила і переходить до спроб зруйнувати систему, то її треба змінювати», – розповіла Яхно.

Також необхідні політичні рішення щодо змін законодавства всередині країн. Адже, наприклад, заблоковані активи російського центробанку чи заарештовані рахунки не можна зараз використати для відновлення України. Потрібні зміни в законодавстві, які теж відбуваються повільно. Наразі олігархи можуть подавати позови і процес триватиме роками, що унеможливлює використання ресурсів.