Папа Римський Франциск в інтерв'ю єзуїтському виданню America Magazine - The Jesuit Review. Він заявив, що чеченці і буряти, які воюють на боці росії проти України, є "одними з найжорстокіших" військових, передає УНН.

"Коли я говорю про Україну, я говорю про закатований народ. Якщо у вас є люди-мученики, у вас є хтось, хто їх мучить. Коли я говорю про Україну, я говорю про жорстокість, тому що маю багато інформації про жорстокість військ, які входять. Взагалі, найжорстокішими є, мабуть, ті, хто з росії, але не є етнічними росіянами, наприклад, чеченці, буряти і так далі", - сказав він.

Папа Франциск також розповів, що на другий день повномасштабного вторгнення рф в Україну він пішов до російського посольства при Святому Престолі, що стало "незвичайним жестом", оскільки понтифік ніколи не ходить до посольства, з пропозицією стати частиною переговорного процесу.

"І там я сказав послу передати (президенту росії, - ред.) володимиру путіну, що я готовий поїхати за умови, що він надасть мені маленьке вікно для переговорів. Міністр закордонних справ сергій лавров відповів дуже гарним листом, з якого я зрозумів, що поки що в цьому нема потреби", - зазначив Папа Франциск.

За словами понтифіка, він працює над отриманням списків ув’язнених цивільних та військових і надсилає їх російському уряду, який "завжди надає дуже позитивну відповідь". Папа також співпрацює з українською стороною.

"Деякі кардинали їздили в Україну: кардинал Черні їздив двічі, архієпископ Галлахер, який відповідає за відносини з державами, провів чотири дні в Україні, і я отримав звіт про те, що він побачив. А кардинал Краєвський їздив в Україну чотири рази", - сказав він.

Наостанок він додав, що дипломатія Святого Престолу завжди готова бути посередником для досягнення миру та порозуміння.