Офіс Генпрокурора повідомив про підозру керівнику приватної військової компанії «вагнер» євгенію пригожину, який відповідальний за тисячі воєнних злочинів в Україні. Про це повідомив Генеральний прокурор України Андрій Костін у Facebook, передає УНН.

«Час припиняти криваві гастролі росіян, які прикриваються іменем відомого композитора. Офіс Генпрокурора повідомив про підозру керівнику приватної військової компанії «вагнер», - написав Костін.

Генпрокурор зазначив, що за даними слідства, фігурант був наділений повноваженнями щодо вербування, підготовки та управління підлеглих йому осіб задля подальшого використання їх у бойових діях на території України. Усе це відбувалось за повної підтримки чинного російського режиму, зазначив Генпрокурор.

«Керівник цієї ПВК безпосередньо відповідальний за тисячі воєнних злочинів. Він відкрито визнає свою роль у веденні війни проти України та з дозволу кремля вирішує кадрові питання, вербуючи десятки тисяч увʼязнених. Раніше засуджений за розбій, сьогодні він — герой росії. Злочинна «еліта» терористичного режиму», - зауважив Костін.

Він зазначив, що прокурори вже провели допити двох таких бійців, які перебувають в ЄС. Також триває перевірка щодо причетності до воєнних злочинів ще одного учасника ПВК, який перебуває у Норвегії. Відповідний запит на проведення слідчих дій невдовзі буде відправлений до наших норвезьких колег.

Офіс Генпрокурора зазначає, що керівнику пвк «вагнер» інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та ведення агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 КК України).

Раніше повідомлялося, що очільник пвк "вагнер" євгеній пригожин вербує на війну проти України зеків, щоб використовувати їх як "гарматне м’ясо" під час розвідування українських позицій.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов повідомляв, що основна функція керівника приватної військової компанії "вагнера" євгенія пригожина - медійна та політична.