Війна в Україні триватиме щонайменше увесь 2023 рік, оскільки стратегічна мета росії залишається незмінною. Про це йдеться у річному звіті за 2022 рік Служби безпеки Латвії (SAB), передає УНН.

"За даними SAB, бойові дії триватимуть щонайменше протягом 2023 року. Цю зиму росія використала для оновлення. Майже напевно, що і росія, і Україна скористаються наступальними можливостями, якщо вони виникнуть. Стратегічна мета росії залишається незмінною, тому дуже ймовірно, що росія планує відновити нову наступальну кампанію після зимового періоду відпочинку", - йдеться в повідомленні.

За даними розвідки, російський режим досі розглядає можливість поновлення наступу на Київ. При цьому мінімальною тактичною метою залишиться захоплення Донбасу. Зазначається, що наразі передумов для відновлення мирних переговорів немає.

"росія не готова залишити територію України, а Україна не готова до територіальних втрат. Сигнали з боку росії про готовність відновити переговори можна вважати помилковим ходом. росія буде головним бенефіціаром будь-якого перемир'я. Їй потрібен час, щоб перегрупуватися і підготуватися до нових атак", - наголошують у звіті.

Водночас розвідники зауважують, що для перемоги Україні потрібна значно більша військова підтримка Заходу. Вони додають, що і Києву, і москві не вистачає озброєння та боєприпасів, тому "одним із найважливіших факторів", що впливатимуть на бойові дії, буде здатність обох сторін отримати або виробити їх якомога швидше. Окрім цього, вони повідомляють, що на бойові дії вплине можливість залучення додаткових солдатів, а також фінансово-економічне становище обох країн.

"У 2023 році Україна продовжить звертатися до міжнародної спільноти щодо запобігання втоми від війни. росія продовжуватиме свої зусилля з підриву підтримки України Заходом, намагаючись розділити Захід і продовжуючи поширювати ядерні загрози. У міру погіршення позицій росії зростатимуть ризики різноманітних відчайдушних кроків для зміни ситуації на її користь", - інформує SAB.

За оцінкою Служби безпеки Латвії, імовірність використання країною-агресором ядерної зброї у бойових діях наразі низька, оскільки ставки на її застосування "були б занадто високими". Повідомляється, що це могло б призвести до більш прямого залучення західних країн у війну, а також відштовхування країн, найбільш дружніх до росії, таких як Китай та Індія.