Росія зруйнувала основні принципи глобальної безпеки, напавши на сусідні країни, зазначив генсек Альянсу.

Колишні відносини країн Заходу з Росією неможливі навіть після закінчення війни в Україні. Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на саміті країн Північної Європи SAMAK у Гельсінкі у вівторок, 28 лютого.

 

"Наприкінці холодної війни багато хто з присутніх у цій залі вірив, що ми зможемо побудувати найкращі відносини з Росією. Я в тому числі. І я досі вважаю, що правильним рішенням було скористатися історичним моментом для побудови кращої безпеки в Європі разом із Росією. Але президент Путін вважав за краще уникнути співпраці та діалогу", – заявив Столтенберг.

 

За його словами, саме Росія зруйнувала основоположні принципи глобальної безпеки, напавши на сусідні країни та намагаючись "підірвати нашу демократію".

 

Як приклад, Столтенберг навів рішення Путіна призупинити дію Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО), положення якого вона порушувала протягом останніх кількох років.

 

"Тому ми маємо визнати, що закінчення цієї війни (в Україні, – ред.) не буде поверненням до нормальних відносин з Росією. Шляху назад немає", – резюмував генсек Альянсу.