Французькі профспілки планують на вівторок масові страйки через пенсійну реформу Еммануеля Макрона. Про це пише AFP, інформує УНН.

Очікується понад 260 демонстрацій по всій країні, багато з яких пройдуть у малих та середніх містах, де сильна опозиція реформі, а страйки торкнуться транспорту, енергетичного сектору та комунальних послуг.

Поліція очікує, що на вулиці вийдуть від 1,1 до 1,4 мільйона людей, повідомило джерело AFP на умовах анонімності.

Профспілки, які представляють працівників національних залізниць SNCF, паризького метро та енергетичного сектора, включаючи нафтопереробні заводи, вперше закликали до безперервного страйку, до якого, як очікується, приєднаються інші галузі.

Усі вісім основних французьких профспілок закликали до зупинок, щоб у вівторок країна «завмерла».

«Ми завжди говорили, що при необхідності підемо на більш високу швидкість», — заявив у неділю газеті Journal du Dimanche голова впливової лівої профспілки CGT Філіп Мартінес.

План Макрона щодо підвищення офіційного пенсійного віку з 62 до 64 років є флагманською політикою його другого президентського терміну, який розпочався минулого року після того, як він переміг ультраправого лідера Марін Ле Пен.

Він назвав цю зміну «необхідною» через прогнозований дефіцит системи протягом більшої частини наступних 25 років.

Франція також відстає від своїх сусідів та інших великих європейських країн, де пенсійний вік уже був підвищений до 65 років або вище, що відображає більшу тривалість життя.

Але опоненти бачать у змінах несправедливість, яка карає низькокваліфікованих працівників, які рано починають свою кар'єру, при одночасному скороченні права на відпочинок та тривалий вихід на пенсію наприкінці трудового життя.

Закон уже обговорювався в нижній палаті Національної асамблеї і зараз обговорюється в Сенаті верхньої палати, де, як очікується, до нього будуть внесені поправки, але він буде схвалений.

Остаточне голосування в обох палатах очікується з середини березня не пізніше 26 березня.