США проводять оцінку своїх операцій із застосуванням безпілотників у районі Чорного моря, зважуючи витрати та вигоди від польотів після того, як росія збила один із БпЛА на початку цього тижня, повідомили CNN декілька офіційних осіб, передає УНН.

Американські чиновники повідомили, що Пентагон не припинив польоти повністю, поки вони завершують аналіз. Відтак, військові відправили ту саму модель безпілотника, MQ-9 Reaper, на місію приблизно в тому ж районі над Чорним морем незабаром після зіткнення. Безпілотник мав обстежити місце катастрофи та спостерігати за росіянами, які шукали уламки.

Водночас, за даними джерел, американські військові "уважно вивчають" маршрути безпілотників і оцінюють, як краще знизити ризик конфлікту з військовими рф, які регулярно літають на винищувачах до Криму та з нього. Пентагон планує проаналізувати загальні витрати та переваги виконання цих місій, порівнюючи потенційну розвідувальну цінність певного маршруту з ризиком ескалації з росією.

Деякі військові США стурбовані тим, що обмеження маршрутів безпілотників вплине на збір розвідданих, пов’язаних з війною в Україні, сказав високопоставлений військовий чиновник. Але у Пентагону є потенційні альтернативи для збору інформації, такі як супутники-шпигуни. За словами офіційних осіб, найближчими днями Сполучені Штати розглядають ще один політ безпілотника над Чорним морем, який відповідатиме типовому графіку роботи.