Сполучені Штати звинуватили Китай і росію у захисті Північної Кореї від будь-яких дій з боку Ради Безпеки ООН у зв’язку з її безпрецедентною серією запусків міжконтинентальних балістичних ракет, які порушують численні резолюції ООН і ставлять під загрозу безпеку міжнародної авіації та мореплавання. Про це інформує УНН, посилаючись на Associated Press.

Посол США Лінда Томас-Грінфілд заявила на засіданні ради, що китайський і російський "обструкціонізм" заохочує Північну Корею "безкарно запускати балістичні ракети" та розвивати більш складну та небезпечну зброю. Після зустрічі вона зачитала заяву від імені членів ради Албанії, Еквадору, Франції, Японії, Мальти, Швейцарії, Об’єднаних Арабських Еміратів і Сполученого Королівства, до яких приєдналася Південна Корея, що засудила запуски.

У ній йдеться про те, що зростаюча криза загрожує не лише регіону, а й глобальному миру та стабільності. Країни закликали Раду Безпеки "знову виступити єдиним голосом". На відміну від зауважень Томас-Грінфілд, у заяві не згадувалися Китай і росія, хоча при цьому йшлося про Пекін та москву, візначає агентство.

Зазначається, що брифінг відбувся в розпал найбільших за останні роки військових навчань США та Південної Кореї. У понеділок Північна Корея заявила, що на вихідних імітувала ядерний удар по Південній Кореї за допомогою балістичної ракети, що стало п’ятим запуском цього місяця на знак протесту проти військових навчань.

Заступник посла Китаю в ООН Ген Шуан заявив, що у 2018 році КНДР виступила з "позитивною ініціативою відмовитися від ядерної зброї в обмін на безпеку", сказавши Раді, що "американська сторона не відповіла доброю волею... втративши важливу можливість для досягнення денуклеаризації на півострові". Томас-Грінфілд відповіла, що це неправда, навіть якщо Пхеньян тимчасово припинив випробування.

"Кілька запусків, які ми бачили, демонструють усім нам, що (Північна Корея - ред.) продовжує просувати свої програми в межах власних кордонів", – сказала вона.

Ген та заступник російського посла в ООН анна євстигнєєва звинуватили Сполучені Штати в ескалації напруженості через поточні військові навчання, відкинувши заяву Томас-Грінфілд про те, що навчання є "давніми, рутинними та суто оборонними". Обидва підкреслили, що Рада Безпеки повинна зосередитися на деескалації напруженості на Корейському півострові, і закликали членів підтримати резолюцію, запропоновану в листопаді 2021 року, яка скасує деякі санкції, щоб стимулювати діалог між Сполученими Штатами та Північною Кореєю та зменшити вплив санкції проти населення КНДР.

За словами Гена, запропонована ними резолюція має на меті "вивільнити деякі позитивні сигнали" та заохотити Пхеньян відновити переговори, створити умови для послаблення напруженості. євстигнєєва сказала, що резолюція "спеціально спрямована на досягнення політико-дипломатичного врегулювання".

Томас-Грінфілд повторила пропозицію США вести переговори з КНДР. Однак, вона заперечила, що у своїх зауваженнях ані китайський, ані російський представники навіть не закликали Північну Корею припинити випробування, і їх резолюція винагородить Пхеньян за невиконання резолюцій Ради Безпеки щодо заборони балістичних ракет і ядерних випробувань.

"Вони позбавляють свій народ необхідної гуманітарної допомоги, яка б полегшила їхні страждання та дозволила б міжнародному співтовариству прийти та надати необхідну гуманітарну допомогу, що ми всі готові зробити без резолюції", - заяивла Томас-Грінфілд.