США можуть надати Україні малогабаритні високоточні боєприпаси (GLSDB), що подвоїть дальність удару України, у межах пакета допомоги вартістю майже 2,2 мільярда доларів, про відповідне рішення мають оголосити сьогодні, 3 лютого, повідомили джерела Financial Times, передає УНН.

Ці снаряди вражають цілі на відстані до 150 км, і можуть бути випущені з декількох видів ракетних установок, зокрема Himars, які раніше поставили Україні. Зазначається, що пакет допомоги оголосять слідом за спільним оголошенням США та Німеччини минулого тижня про відправлення основних бойових танків, оскільки Захід прагне підготувати країну до весняного контрнаступу.

Попри те, що GLSDB допоможуть Україні атакувати російські цілі, які раніше були недоступні, вони не відповідають вимогам Києва щодо армійської тактичної ракетної системи ATACMS, яка здатна уражати цілі на відстані до 300 кілометрів, зазначає FT. Офіційні особи Сполучених Штатів продовжують відхиляти запити України на ATACMS через побоювання, що системи використовуватимуть для завдавання ударів по території рф, ризикуючи втягнути москву в прямий конфлікт з НАТО, пише видання.

Як повідомляється, Вашингтон надасть Україні контрактні кошти на закупівлю далекобійних снарядів, що є частиною близько 1,7 мільярда доларів допомоги, що надходить від фонду "Ініціатива сприяння безпеці України". Пакет також включатиме 425 мільйонів доларів допомоги, яка надходитиме безпосередньо зі запасів зброї в США.

Окрім цього, за даними видання, до пакета увійдуть компоненти протиповітряної оборони, додаткові боєприпаси та запасні частини для систем, які вже на полі бою, повідомили джерела.