Згідно з документом, який потрапив у ЗМІ, російська експансія в Молдові мала досягти піку в 2030 році.

Росія розробила стратегічний план перетворити Молдову на свого сателіта. Про це повідомляє низка видань: Tagesschau, RISE та Центр Досьє.

Журналісти цих ЗМІ отримали стратегічний документ, розроблений адміністрацією президента Росії влітку 2021 року - Стратегічні цілі РФ в Республіці Молдова. У ньому розглядається можливість сприяти проросійським тенденціям Молдови.

У дослідженні документа взяли участь Yahoo News, Delfi Estonia, Kyiv Independent, Expressen, Frontstory.pl, VSQuare, Білоруський центр розслідувань, Центр Досьє, Rise, Süddeutsche Zeitung, NDR та WDR.

На п'яти сторінках документа підсумовуються політичні, військові, безпечні, торгові, економічні та соціальні цілі Росії у Молдові. Автори цього плану також розробили стратегію анексії Білорусі.

У стратегії визначено 2030 рік як крайній термін взяття під політичний контроль Молдови. Країна розглядається у документі як важлива арена для протистояння із Заходом. Росія хоче змусити Молдову приєднатися до ОДКБ та розширити участь у Євразійському економічному союзі.

Кремль пропонував розпалити серед еліт політики та бізнесу Молдови проросійські настрої, а також розширити дистанційне навчання російською мовою для молдавських студентів.

У довгостроковій перспективі до 2030 року у суспільстві та політичних колах Молдови має сформуватися "негативне ставлення до НАТО".

Згідно з планом внутрішньої стратегії, у короткостроковій перспективі, тобто протягом кількох років, Молдова має скасувати ті заходи, які чинили політичний чи економічний тиск на Придністров'ї. Один із пунктів прямо стосується російських військ у Придністров'ї.

Стратегію складав співробітник Управління прикордонного співробітництва Кремля Андрій Вавілов - випускник академії ФСБ, працював у спецслужбі близько 10 років, а потім перейшов до Кремля. Співавтором документа називають заступника начальника Управління міжрегіональних та культурних зв'язків із зарубіжними країнами Віктора Лисенка. Безпосереднім начальником проекту може бути заступник керівника АП РФ Дмитро Козак.