Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що Росія повинна програти війну, яку вона розв'язала проти України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки. Він зауважив, що Європа не повинна бути наївною, а показати єдність і рішучість, а також підтримувати діалог, коли це буде можливо.

"Але наразі час діалогу ще не настав, бо Росія обрала війну. Росія навіть вирішила посилити війну. Росія вирішила здійснювати атаки на цивільну інфраструктуру і скоювати воєнні злочини. На короткостроковий період рішення просте: Росія не повинна і не може виграти цю війну. Атака РФ повинна зазнати поразки", - наголосив Макрон.

При цьому президент Франції додав, що не може дозволити, аби застосування сили стало нормою, тому що це поставить під питання стабільність у світі.

У цьому зв'язку він нагадав, що з початку повномасштабної війни Євросоюз і США створили "форпост безпеки" і застосували санкції проти Росії. Україні була надана фінансова і гуманітарна допомога, а також засоби для захисту критичної інфраструктури.

За його словами, Франція передала Україні артилерію і системи протиповітряної оборони, організувала навчання українських військових.

"Ми повинні ще більше посилити нашу підтримку. Вжити подальших кроків, посилити наші зусилля, аби допомогти українському народу, а Україна змогла почати контрнаступ", - наголосив Макрон.

Водночас він сказав, що у майбутньому це повинно допомогти Україні розпочати переговори.

"Ми готові посилити наші зусилля - і наступні декілька тижнів і місяців будуть вирішальними", - заявив Макрон.

При цьому він сказав, що країни заходу одночасно готові до більш затяжного конфлікту.

"Я не бажаю цього. Ніхто не бажає цього", - підкреслив він.

Макрон додав, що важливе значення відіграють єдність і рішучість у наданні Україні засобів, які у підсумку допоможуть сісти за стіл переговорів у прийнятній для неї формі, аби працювати над довготерміновим миром і умовами, які вирішуватимуть українці.

Також він звернувся до західних союзників із закликом більше інвестувати в оборонний сектор.

"Якщо ми хочемо миру - ми повинні мати засоби, аби досягти його. Друзі, ми повинні вносити справедливу частку", - сказав Макрон і додав, що для переозброєння треба зміцнювати європейську технологічну, оборонну і промислову базу.

Президент Франції наголосив, якщо Україна захищає Європу, то її треба належним чином озброїти.

Він такод підкреслив, що виробничі потужності зброї в Європі треба нарощувати.

Нагадаємо, раніше сьогодні Макрон заявив, що західні країни мають допомогти Україні отримати здобутки на полі бою, аби змусити Російську Федерацію сісти за стіл переговорів на українських умовах.