The Times стверджує, що НАТО нібито хотіло вберегти Україну від публічної сварки з Німеччиною через цей інцидент.

 

Західним розвідкам "не один місяць відоме" ім'я приватного спонсора з України, який нібито профінансував диверсію на газопроводах РФ у Балтійському морі. Однак його свідомо вирішили не розкривати, аби захистити Україну. Про це повідомило у своєму матеріалі британське видання The Times у середу, 8 березня.

 

За тиждень після вибухів на Північних потоках співробітники неназваної скандинавської делегації у Брюсселі отримали розвідувальну інформацію про те, що за підривами стоять не американці, росіяни чи поляки, а приватна ініціатива з України, зазначило ЗМІ.

 

Дипломатам повідомили, що ця інформація не буде оприлюднена.

 

Приватний спонсор диверсії – українець, він не пов'язаний з урядом президента Зеленського, стверджує видання. Ім'я цього ймовірного спонсора не називають.

 

"Судячи з усього, чиновники НАТО хотіли вберегти Україну від публічної сварки з Німеччиною, яка зволікала з постачанням життєво важливої військової допомоги, включно з танками Leopard 2 та системами ППО IRIS-T. Це цілком справедливо – вони, мабуть, знали, хто несе відповідальність, раніше за президентську адміністрацію чи Міністерство оборони у Києві, яких просто приголомшила доповідь і які настійно заперечують будь-яку причетність", – йдеться у публікації видання.

 

Британська газета зазначає, що складна операція включала залучення яхти, елітних водолазів, підроблених паспортів та закупівлю зарядів кумулятивної вибухівки, доступних тільки для газової та нафтової промисловості за спеціальною ліцензією і за великі гроші.

 

"Його ім'я неодмінно вийде назовні, особливо якщо врахувати, що він залишив такого роду візитівку", – вважає видання.

 

Як вже повідомлялося, The New York Times з посиланням на розвіддані США повідомила, що за диверсією на Північних потоках, імовірно, стоїть невідома "проукраїнська група". У відповідь в Офісі президента заявили, що Україна не має ніякого стосунку до аварії на Північних потоках у Балтійському морі.