Нейтралітет Швейцарії важливіший, ніж будь-коли, заявив президент Ален Берсе в інтерв'ю, опублікованому в неділю, захищаючи заборону на передачу Україні зброї швейцарського виробництва, передає УНН.

Давня традиція нейтралітету викликає гарячі суперечки з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Хоча країна, яка не є членом Європейського союзу, наслідувала приклад блоку щодо санкцій проти Москви, вона поки що виявляла меншу гнучкість щодо свого військового нейтралітету.

Незважаючи на тиск Києва та його союзників, Швейцарія продовжує блокувати країни, які володіють зброєю швейцарського виробництва, від його реекспорту до України.

На сьогоднішній день запити з Німеччини, Іспанії та Данії були відхилені відповідно до Закону про військову техніку, який забороняє будь-який реекспорт, якщо країна-одержувач перебуває у міжнародному збройному конфлікті.

«Швейцарська зброя не повинна використовуватися у війнах», - сказав Берсе тижневику NZZ am Sonntag.

Президент сказав NZZ, що політика країни заснована на «прихильності до миру, гуманітарного права та посередництва, де це можливо».

За його словами, роль Швейцарії як резиденція Міжнародного комітету Червоного Хреста та Женевських конвенцій, а також європейської штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй «відбита у наших законах, у тому числі тих, що стосуються експорту зброї».

Захист гуманітарного права та прав людини та Женевських конвенцій «може здатися застарілим для деяких, але це важливіше, ніж будь-коли», — сказав він, попередивши, що «надзвичайно небезпечно викидати ці фундаментальні принципи за борт зараз».

«Для Швейцарії, війна не є частиною ДНК», - сказав Берсе, підкресливши, що його країна прагне «бути присутньою скрізь, де ми можемо зробити свій внесок у посередництво і мир».

На його думку, для припинення війни в Україні потрібні переговори з росією, «чим швидше, тим краще», засудивши «військове безумство у певних колах» у Швейцарії на тлі закликів відмовитись від нейтралітету.

Це «не означає байдужості» і може «підлаштуватися», сказав він, вказуючи на «безпрецедентні санкції», які Швейцарія запровадила проти росії.

У парламенті країни висувається кілька ініціатив щодо послаблення правил реекспорту, щоб уможливити передачу зброї швейцарського виробництва третіми країнами в Україну.

Процес ухвалення остаточного рішення з дебатами між парламентом і урядом, за яким буде можливий референдум у рамках швейцарської системи прямої демократії, ймовірно, займе місяці.