Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміну до Закону про допомогу громадянам України, яка, зокрема, передбачає, що з березня біженці покриватимуть частину вартості проживання в місцях колективного розміщення. Про це повідомляє Польське радіо, передає УНН.

Канцелярія президента Польщі оголосила, що поправка має також закріпити систему пільг, які виплачуються біженцям. 

"Ще 14 грудня Сейм ухвалив поправку до Закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї держави, а 13 січня розглянув поправки, внесені до нього Сенатом. Поправка так званого Спецзакону про допомогу змінює правила надання допомоги воєводами, органами місцевого самоврядування та іншими державними установами в місцях колективного розміщення", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з 1 березня біженці покриватимуть 50 % вартості такої допомоги, якщо вони перебувають у Польщі понад 120 днів, а з 1 травня – 75 %, якщо вони перебувають понад 180 днів. Сума, яку сплачуватимуть біженці, покриваючи 50 % витрат, не повинна перевищувати 40 злотих на особу на день, а в разі оплати 75% - 60 злотих на день.

Зміни передбачають, що особи з інвалідністю та особи, які доглядають за ними, діти, особи пенсійного віку, вагітні жінки, особи, що виховують дитину віком до 12 місяців, особи, які здійснюють догляд не менше трьох дітей, а також люди, які опинилися у складній життєвій ситуації з гуманітарних причин, не сплачуватимуть цих коштів.

Крім цього, зміняться правила реєстрації громадян України. Після прибуття до Польщі біженці матимуть 30 днів, щоб подати заяву на отримання номеру PESEL.