На сьогодні рівень витрат боєприпасів в Україні перевищує рівень їх виробництва країнами НАТО, через що оборонна промисловість Альянсу перебуває "під напругою". Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу, інформує УНН.

"Під час війни в Україні витрачається величезна кількість боєприпасів, що виснажує запаси союзників. Нинішній рівень витрат України на боєприпаси в рази перевищує наш нинішній рівень виробництва. Наша оборонна промисловість перебуває під напругою. Наприклад, час очікування боєприпасів великого калібру збільшився з 12 до 28 місяців, а сьогоднішнє замовлення буде доставлено лише через півтора року", - повідомив генсек.

Він наголосив, що країнам-членам НАТО потрібно запускати виробництво та інвестувати у виробничі потужності. За його словами, збільшення оборонно-промислового потенціалу та поповнення запасів стане однією з тем, яку міністри оборони Альянсу обговорять під час засідання цього тижні.

Столтенберг повідомив, що НАТО "щойно завершила позачерговий облік власних запасів боєприпасів", і планує збільшити цілі щодо кількості запасів боєприпасів.

"Є і хороші новини: декілька партнерів, у тому числі США та Франція, підписали багаторічні контракти з оборонною промисловістю, що дало їм змогу інвестувати та збільшити виробничі потужності. Я з нетерпінням чекаю подальшого прогресу. Це важливо для того, щоб ми могли підтримувати Україну, одночасно захищаючи кожен дюйм території союзників", - підсумував він.