У 2023 році Литва, яка є членом Євросоюзу та НАТО, планує закупити різних видів озброєння на суму понад 750 мільйонів євро. Про це інформує УНН, посилаючись на сайт Міністерства оборони країни.

"У 2023 році Агентство оборонних ресурсів при Міноборони планує організувати та здійснити або координувати закупівлі на 753 мільйонів євро", - йдеться в повідомленні.

Серед пріоритетів в озброєнні на цей рік Міноборони країни виокремило: системи протиповітряної оборони середньої дальності, мобільні системи протиповітряної оборони малої дальності MSHORAD, тактичні переносні та мобільні системи радіоелектронної боротьби, мікроклас системи безпілотників і кулемети.

Повідомляється, що також тривають основні проєкти, здійснюються стратегічні придбання, які зміцнюють боєздатність литовської армії.

Також у міністерстві наголосили на важливості спільного розвитку обороноздатності трьох країн Балтії - Литви, Латвії та Естонії, що "є гарантом безпеки" цього регіону. У рамках співпраці планують закупити високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS, інтегровані системи протиповітряної та протиракетної оборони, а також розвивати регіональну морську ситуаційну обізнаність, збільшити кількість боєприпасів, зміцнити потенціал спеціальних операцій.

Зазначається, що перші поставки систем до країн Балтії заплановані на 2025 рік.

На потреби військового відомства Литва виділила 1,77 млрд. євро, що відповідає 2,25% ВВП країни.

Витрати Литви на оборону на 2023 рік збільшено на 97,5 млн євро після поновлення прогнозу ВВП країни, повідомило раніше міністерство фінансів. Метою додаткового фінансування є забезпечення виділення цього року на потреби національної оборони не менше 2,52 відсотка ВВП.

Уряд країни прийняв ухвалу про виділення додаткових 97,5 млн євро із коштів, запозичених від імені держави, на виконання зобов'язань, пов'язаних із членством країни в НАТО.