Міністерство закордонних справ Китаю в середу заявило, що візит китайського лідера Сі Цзіньпіна до москви завершився, і назвало його "візитом дружби, співпраці та миру". Також Пекін вчергове розкритикував Вашингтон за надання Україні військової підтримки, повідомляє УНН, посилаючись на Associated Press.

"Візит президента Сі Цзіньпіна до росії - це подорож дружби, співпраці та миру, яка викликала позитивні відгуки в міжнародному співтоваристві", - заявив Ван Веньбінь на щоденному брифінгу.

Він зауважив, ймовірно маючи на увазі висунуту Пекіном мирну пропозицію з 12 пунктів, яка закликає до припинення вогню та переговорів: "Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у сприянні політичному врегулюванню українського питання".

Речник МЗС Китаю Ван Веньбінь повторив заяви Китаю про те, що позиція країни щодо російсько-української війни "залишається нейтральною", і додав, що Пекін "не мав корисливих мотивів у питанні України, не стояв осторонь... і не скористався можливістю отримати вигоду".

"Те, що зробив Китай, зводиться до одного слова, тобто просування мирних переговорів", - сказав Ван.

Він також звинуватив США у недостатній неупередженості та "розпалюванні вогню" війни, надаючи Україні оборонну зброю. Зазначається, що візит Сі був активно сприйнятий як Китаєм, так і росією, але "був затьмарений" візитом до Києва прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди, близького союзника США та ключового суперника Китаю у Східній Азії.

В інших коментарях щодо України Ван сказав, що росія та Китай погодилися, що необхідно дотримуватися Статуту ООН та поважати міжнародне право. Повідомляється, що сторони "виступають проти односторонніх санкцій", запроваджених Сполученими Штатами та іншими країнами з метою економічного покарання путіна та його фінансових спонсорів.

Нагадаємо

У вівторок, 21 березня, у кремлі завершилися переговори російського диктатора володимира путіна і голови КНР Сі Цзіньпіна, які тривали близько трьох годин. УНН опублікував основні заяви сторін за підсумками переговорів.

У Білому домі розкритикували главу Китаю Сі Цзіньпіна за "повторювання" позиції рф. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі також розкритикував Сі за те, що він полетів "аж до москви", так і не поговоривши із президентом України Володимиром Зеленським.